Kiropraktik

Vad är kiropraktik?

En kiropraktor är utbildad att diagnostisera och behandla besvär som kommer från muskler, nerver och leder, det så kallade muskeloskeletals systemet. Vi undersöker alltid hela kroppen, då orsaken till problemet eller smärtan inte alltid är på samma ställe. Vi behandlar både akuta och långvariga besvär.

Många tror att en kiropraktor bara kan behandla ryggbesvär, men vi kan också behandla besvär i armar, ben och käke mm. Även om det vi ser mest är ryggbesvär så som ryggskott, nackspärr och diskbråck, så kan vi även behandla saker som tennisarmbåge, löparknä och fotproblem. Våra kiropraktorer har gått extra utbildningar i behandling av extremiteter (armar och ben). Se mer under vad vi kan behandla under symptom.

Vad kan du förvänta dig?

Nybesök– När du kommer till kliniken för första gången så bokar du in ett nybesök. Under nybesöket så börjar vi med att ta en anamnes, det vill säga du beskriver vad problemet är och vi ställer kompletterande frågor för att få en överblick om din situation.
Efter det gör vi en fysisk undersökning som består av ortopediska diagnostiserande tester, palpation (känner) av muskler och leder samt iakttar hur du rör dig.
När vi har tillräckligt med information ställer vi en diagnos, förklarar vi för dig vad vi tror problemet är och hur det har uppkommit. Därefter lägger vi upp en behandlingsplan och förklarar vad du kan förvänta dig för behandlingsresultat.
Vi försöker alltid att göra en behandling under nybesöket, men det är ingen garanti ifall vi bedömer att du behöver fler undersökningar innan vi kan behandla dig säkert. Detta kan vara till exempel röntgen ifall vi misstänker fraktur.
Vi behandlar i de flesta fall med kläder på, under nybesök kan det underlätta om du har på dig mjuka rörliga kläder.
Du kan förvänta dig att ett nybesök tar mellan 40-60min.

Återbesök – Vi börjar med att ta en status, se hur du har mått sen senaste behandlingstillfället, utvärderar och därefter fortsätter med din behandlingsplan.
När vi behandlar använder vi olika tekniker beroende på vem vi behandlar. Generellt är det en blandning av manipulationer, triggerpunktsbehandling, massage, dry needling (akupunktur) och ger dig övningar som hjälper att bli av med besvären och förebygga att de kommer tillbaka.
Alla behandlingar är individuella och vi använder de tekniker som vi anser är bäst för just dig.
Vi vet att vissa inte tycker om manipulationer (”knäckningar”), om detta gäller dig så säg gärna till, det finns andra metoder vi kan använda som ger lika bra effekt.
Ett återbesök tar ca 20min.

Gratis konsultation – Är du osäker på om kiropraktik är rätt behandlingsmetod för dig eller om vi kan hjälpa med ditt problem? Då kan du boka in en gratis konsultation. Här sitter vi ned tillsammans och du får beskriva vad ditt problem är och hur du upplever situationen. Vi kommer troligtvis ställa några kompletterande frågor för att få en överblick. Om vi efter det tror att kiropraktik kan hjälpa dig så bokar vi in dig på ett nybesök. Om vi inte tror att vi kan hjälpa dig så försöker vi remittera dig till det alternativ vi tror kan hjälpa dig bäst.

Obs, ingen undersökning eller behandling sker under en gratis konsultation, om det finns tid direkt efter så kan vi fortsätta med ett nybesök, annars bokar vi in ett så snart det är möjligt.

Behandlingsmetoder

Kiropraktorer har många olika behandlingsmetoder som vi använder dagligen. Vi anpassar vilka tekniker vi använder efter dig och dina behov, alla behandlingar är olika. Här har vi listat några av de verktyg som vi använder:

Manipulationer

Manipulation, justering, knäckningar – kärt barn har många namn, är den teknik som kiropraktorer är mest kända för. När en kiropraktor hittar en stel led så används ofta den här tekniken. Man gör en snabb rörelse som stretchar leden, syftet är att återställa den normala rörligheten i leden och minska smärtan i området. När man gör justeringen så påverkas nervsystemet som i sin tur gör att de kringliggande musklerna slappnar av.

Mjukdelsbehandling

Vi använder olika typer av mjukdelsbehandling, allt ifrån massage och triggerpunkts behandling till stretchingar och töjningar. Syftet är att mjuka upp de muskler som är stela. Triggerpunkter kan ibland stråla ut smärtan till andra ställen (Ex. triggerpunkter i nacken kan stråla till huvudet), då är syftet att hitta vilken triggerpunkt det är som orsakar din smärta och behandla den så den slutar stråla.

Rehabövningar

Vad du än kommer in med för besvär så är det troligt att vi kommer ge dig övningar eller träningsråd. Syftet med det är att du ska kunna klara dig bättre mellan behandlingarna, bli bättre snabbare och när du blivit bra kunna förhindra återfall. Vi vill även utbilda dig så du vet vad du ska göra om det händer igen. Vi anpassar alltid övningarna efter dina förutsättningar och vilka redskap du har tillgång till.

Dry Needling

Dry needling är en västerländsk version av akupunktur. Skillnaden är att traditionell kinesisk akupunktur har punkter och medialinjer som de följer, de sätter nålarna i ett mönster. När man gör dry needling så känner man vilka muskler som är stela och var i muskeln det är som stelast för att sedan placera nålarna där. Syftet är att öka blodtillförseln till det området och minska spänningen i muskeln.

IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Release)

IASTM är ett redskap som vi använder framför allt under kroniska besvär eller med idrottare. Det är ett metallverktyg som man använder på huden tillsammans med massage olja. Med verktygen kan man känna var det finns ärrvävnader i muskler och senor, och sedan kan behandla med IASTM.  Syftet är att bryta upp gammal ärrvävnad och hjälpa den att läka bättre, samt öka blodflödet till senor eller muskler. IASTM fungerar bra mot besvär som löparknä, svag rörlighet runt operationsärr och mot problem som de som styrketränar mycket upplever.

Rulla till toppen