Symptom

Här än några av de vanligaste symptomen som vi behandlar. Om du har besvär som vi inte har listat och undrar om kiropraktik kan hjälpa dig så är du välkommen att höra av dig eller boka in gratis konsultation för att diskutera ditt fall.

Ländrygg

Forskning har visat att 4 av 5 personer kommer någon gång i livet att uppleva ländryggssmärta. Kiropraktorer kan hjälpa med många olika sorters ländryggssmärtor, vi har beskrivit några av de vi ser mest av.

Ryggskott kan komma plötsligt eller smygande under en längre tid. De allra flesta återhämtar sig helt, men återfall är vanliga. Ryggskott kan vara akut eller kroniskt och orsakas bland annat av vissa repeterade rörelser och dålig hållning.
En kiropraktor har många olika sätt att behandla ryggskott, beroende på vad som orsaker just din smärta. Vi försöker alltid lista ut vad som har orsakat just ditt ryggskott, så vi förhindra återfall.

Det finns både äkta och falsk ischias, båda har många liknande orsaker som ryggskott och båda ger smärta eller stickningar och domningar ned i benet. Vid äkta ischias så kommer en nerv i kläm vid ryggraden, oftast orsakat av ett diskbråck. Detta är ofta väldigt smärtsamt och göra det svårt att sova och fungera normalt. Vid falsk ischias är det ingen nerv som är i kläm, men kan vara lika smärtsamt.
Folk som har äkta ischias så blir 80% bättre inom 3 månader och väldigt få personer behöver operation (ca 5%).
En kiropraktor kan diagnostisera vilken typ av ischias du har och kan behandla båda dessa och ge övningar som hjälper.

Bröstrygg

De flesta av oss har upplevt smärta i bröstryggen, mellan skulderbladen, efter en lång dag vid datorn.  Det finns även andra muskler och strukturer som kan orsaka smärta i bröstryggen. En kiropraktor kan hjälpa med att diagnostisera och behandla bröstryggsproblem.

De flesta som upplever att de har dålig hållning har ofta problem med en stel bröstrygg. En kiropraktor kan hjälpa med hållningsproblem. Behandlingarna är ofta väldigt träningsbaserade i kombination med kiropraktorbehandlingar.

Skolios är när du får en krökning på ryggen i sidled. Detta sker oftast i bröst eller ländryggen. Har man skolios är det vanligt att man får lite mer ryggsmärta än någon som inte har skolios. En kiropraktor kan hjälpa till med att minimera besvären som du får av din skolios. Om du vill ha mer information om detta vänligen kontakta kliniken.

Nacke

Nacksmärtor är ett av de vanligaste symtomen som kiropraktorer ser. Nacksmärtor kan var akuta eller kroniska.

Kiropraktik brukar ha väldigt bra resultat vid nackspärr. Ofta beror det på en långvarig felbelastning av nacken och kommer ofta utan förvarning eller trauma.
Smärtan beror ofta att muskler krampar och blir inflammerade, man får också ofta låsningar i lederna i nacken. En kiropraktor har många olika behandlingsmetoder som hjälper vid nackspärr.  

Armsmärtor kan komma från nacken, ibland helt utan nacksmärtor, precis som Ischiassmärtor i benet. En kiropraktor kan hjälpa, de har många olika tekniker och övningar som underlättar.

Det är inte bara diskbråck som kan orsaka smärta ned i armen, därför görs alltid en noga undersökning innan man påbörjar behandling för att säkerställa att vi behandlar på rätt sätt.

Kiropraktorer är utbildade till att behandla whiplashskador. Man får det ofta från trafikolyckor, men kan också få det från halkningar på hala underlag eller från vissa idrotter. Varje whiplashskada är individuell och kiropraktorn använder olika behandlingsmetoder beroende på skadan.

Långvarig nacksmärta är relativt vanligt och kan bero på tidigare skada som inte har läkt eller man har belastat nacken genom dålig hållning. En kiropraktor undersöker vad som orsaker problemet och lägger upp en individuell behandlingsplan.

Migrän och huvudvärk

En kiropraktor har mycket kunskap om olika typer av migrän och huvudvärkar.

Det finns olika typer av migränanfall och alla upplever anfallen olika. De flesta har något som triggar i gång migränanfallen, det kan vara allt från allmän stress till att laga eller äta en viss maträtt.
Kiropraktik har visat bra resultat i behandling mot migrän. I vissa fall är det folk upplever som migrän faktiskt spänningshuvudvärk, en kiropraktor kan även hjälpa till med detta genom att behandla nacken, axlarna och käkleden.

Det finns många typer av huvudvärk. En kiropraktor kan diagnostisera de flesta av dem och behandla vissa. Ibland kommer huvudvärken från spänningar i nacke och axlar, men även muskler i käken kan stråla smärta till huvudet. Om vi inte kan behandla din huvudvärk så remitterar vi dig till den vi tror kan hjälpa dig.

Yrsel och käke

Mycket runt huvudet och nacken påverkar varandra. Muskler och leder i det området kan orsaka alla möjliga symptom.

I vissa fall kan en kiropraktor hjälpa mot yrsel. Det är framför allt när yrseln kommer från spänningar i nacken – spänningarna i nacken kan förvirra nervsignalerna som kommer från nacken till hjärnan,
eller kristallsjuka (BPPV). Även detta kan vi kan hjälpa med. Kommer du in till oss med yrsel så genomförs en undersökning för att se om det är en av de anledningarna, om inte så remitterar vi dig vidare till någon som kan hjälpa.

Man kan uppleva smärta eller klickande när man tuggar. Det är väldigt ofta stressrelaterat. Kiropraktik kan hjälpa med käkledsproblematik.

Tinnitus eller tjut i öronen kan i vissa fall orsakas av käkledsproblematik eller spänningar i nacken. Det finns även många andra orsaker.  En kiropraktor kan diagnostisera vad som kan orsaka din tinnitus och om vi inte kan behandla det så remitterar vi dig.

Hand och handled

Det finns många anledningar till att man får ont i handen och vissa yrkesgrupper får mer än andra, så som hårfrisörer och byggarbetare, men även kontorsarbete kan orsaka handsmärta. En kiropraktor kan undersöka och behandla alla leder i handen.

Vanligaste diagnosen som vi ser, karpaltunnelsyndrom, är när nerven som går till tummen och pekfingret blir klämd i handleden.

Dock så finns det andra orsaker till att man får ont i handen, vissa muskler i underarmen kan stråla ut smärta till handen och det finns också muskler i själva handen som kan orsaka smärta. Därför undersöker vi alltid både handen och högre upp i armen, hela vägen till nacken för att förstå vad som orsaker problemet.

Armbågar

Det vanligaste besvär som uppstår med armbågar är Tennis- eller Golfarmbåge.

Tennisarmbåge är inflammation i ett senfäste på utsidan av armbågen. Då gör det ofta ont att greppa tyngre saker. Man kan dock få tennisarmbåge utan att spela tennis, andra orsaker kan vara statiskt kontorsarbete.

Samma sak som tennisarmbåge, fast på insidan av armbågen.

Vid både tennis och golfarmbåge kan kiropraktik hjälpa genom att behandla armbågen, underarmen samt kolla på din hållning eller arbetsplatsergonomi.  

Axlar

Axel och skulderproblematik är relativt vanligt då axeln är en väldigt rörlig led som kräver mycket stabilitet från omkringliggande muskler och ledband.

Är relativt vanligt. Ofta får man ont runt om axeln, skuldran eller ned i överarmen. Smärta kan upplevas när man belastar eller försöker lyfta armen. Dessa besvär brukar kiropraktik kunna hjälpa mot.
Vid muskelsmärtor underlättar det om du söker hjälp tidigt, ju längre musklerna är stela desto längre tid kan det ta att återställa dem. Vi har upplevt att just axeln är extra känslig för det, så för din egen skull dra inte ut på att få behandling.

När man har frusen skuldra så blir ledkapseln i axeln inflammerad och stelnar till. Det är smärtsamt och det kan vara svårt att lyfta armen. Det brukar komma spontant och är ofta vanligare hos folk som haft tidigare axelbesvär. Frusen skuldra brukar gå över av sig själv, men då kan det ta hela 1-2 år att läka.
Kiropraktik kan hjälpa med att skynda på läkningen.

Höft

De två vanligaste ställena att få smärta runt höften är på utsidan eller framsidan i ljumsken. När man har problem med höften så undersöker en kiropraktor alltid övriga leder i underkroppen och i bäckenet, eftersom höften ofta får kompensera för stelhet eller svaghet i andra delar av kroppen. Därefter kan en kiropraktor behandla din höft och det som orsakat problemet.

Löpare och vandrare får ofta ont på utsidan av höften om de har ökat sin aktivitetsnivå för snabbt.

Folk som sitter i längre perioder, fotboll- eller ishockeyspelare brukar vara de som får problem med framsida höft och ljumsken.  Även höftartros brukar ge smärta i framsidan av höften.

Knäled

Det finns flera orsaker till att man får ont i knäet, vi har skrivit om några av orsakerna. Många knäproblem uppstår då leden ofta får kompensera om höften eller foten är stel. Därför så undersöker vi alltid mer än bara ditt knä under ett besök.

Löparknä är smärta på utsidan av knät, även om det inte bara är löpare som får det så är det vanligast att det uppkommer under löpning. Kiropraktik hjälper med att diagnostisera och behandla orsakerna till löparknä.

Artros är degenerativa förändringar i knäleden. Behandlingarna kan inte ta bort dessa, men kan minska smärtan i knät och ge bättre funktion. Det är ett bra alternativ för de som vill inte vill göra en operation eller kunna hålla i gång i väntan på en.

Underben

Underbensskador är vanligast hos folk som idrottar. Det finns flera olika skador, men här har vi skrivit om de vi vanligast ser.

Benhinneinflammation uppstår när musklerna i underbenet blir ansträngda och börjar dra i sitt fäste längsmed smalbenet. Detta leder till inflammation och smärta. Det uppstår ofta när man ökar sin träning eller byter aktivitet. Även svaga fötter i kombination med dåliga skor kan orsaka benhinneinflammation. En kiropraktor kan hjälpa genom att diagnostisera benhinneinflammation och behandla det samt även att ge hemövningar för att motverka att det kommer tillbaka.

Problem med hälsenor kan vara en väldigt långdragen process, eftersom hälsenan är en stor struktur med dålig blodtillförsel. Det är vanligast i löpare och framförallt i 40-50 års ålder. En kiropraktor kan hjälpa genom att behandla hälsenan med olika tekniker.

Fötter och vrister

Foten och vristen är under konstant belastning då det håller upp hela kroppsvikten när man står eller går. Det finns många vanliga skador som sker här på grund av det.

Vristen är den vanligaste leden som man stukar. Det som händer då är att man töjer ut eller drar av de ligament som stabiliserar fotleden.
En kiropraktor kan hjälpa med att diagnostisera en stukning (vi har remitterat många till röntgen som visats sig vara brutna) och sen hjälpa med att återfå rörligheten och balansen igen.

Också kallat plantar fasciit. Plantar fascian är en tjock senstruktur som sitter under foten, från hälen till tårna. Den håller upp undersidan av foten och hjälper till att hålla fotvalvet uppe. När man får hälsporre blir senfästet under hälen inflammerat, det gör ont när man går. Framför allt de första stegen efter man har suttit ett tag eller när man går upp på morgonen kan smärta. En kiropraktor kan hjälpa att diagnostisera och behandla hälsporre effektivt.

Gravida

Det är vanligt med smärta under graviditeten då alla ligament i kroppen blir lösare, därför måste musklerna som stabiliserar lederna jobba mer för att kompensera. Hållningen hos gravida kan också ändras för att kompensera för att magen växer. Bäckenproblematik, smärta runt höfterna och i ländryggen är vanligt och är alla saker en kiropraktor kan hjälpa dig med. Kiropraktik är en helt säker behandling under hela graviditeten.

Kiropraktik kan också hjälpa efter graviditeten då många får bröstryggsmärtor från att amma eller från att bära runt på en bebis i många timmar.

Rulla till toppen